BALANSTRAINING VOOR EX-IC-PATIENTEN

Datum
vr 19 okt 2018 14:00 - vr 14 dec 2018 16:30
Organisator
Hanneke Oonk
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ruimte
Groei - Bewustzijnscentrum Bala

Leren omgaan met de gevolgen van een Intensive Care opname en een kritieke ziekte

De Balanstraining voor ex-IC-patiënten is ontwikkeld voor mensen die een kritieke ziekte en opname op een intensive care (IC) hebben meegemaakt en die daar 9 maanden na het verlaten van de IC nog klachten van ondervinden. Omdat de ervaring leert dat in het begin alle energie nodig is voor het eerste herstel, richt de Balanstraining zich op het vervolg van het herstel. De Balanstraining kan aansluiten op een nazorgtraject van het ziekenhuis of enkele jaren na het verlaten van de Intensive Care gevolgd worden.

Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn: spier en zenuwpijnen, verhoogde vatbaarheid, gewrichtsklachten, vermoeidheid, conditionele problemen en spierzwakte. Ook cognitieve problemen komen vaak voor: concentratie- en geheugenproblemen, overprikkeling door geluid en het niet meer kunnen multitasking. Op mentaal vlak gaat het onder andere om depressie, angsten en paniekstoornissen. De hier genoemde klachten vallen onder het zogenaamde Post Intensive Care Syndroom (PICS).

Soms worden deze klachten al enkele jaren ervaren zonder dat dit wordt onderkend. Over de gevolgen van een IC-opname is namelijk nog weinig bekend is, zowel bij patiënten als bij artsen. Mensen denken vaak ‘dat zij gek zijn’.

De Balanstraining is specifiek ontwikkeld voor de groep ex-IC-patiënten die blijvend klachten ondervindt van een IC-opname: een unieke op maat geschreven training binnen het nazorg-aanbod.

Inhoud van de training
Je krijgt praktische ondersteuning om te werken aan bewustwording, erkenning en persoonlijke groei. De Balanstraining voor ex-IC-patiënten rust op drie pijlers: Mindfulness, lotgenotencontact en (theoretische en praktische) kennis. 

Met behulp van een werkboek en Cd's worden onderbouwende opdrachten en oefeningen gegeven die tijdens de training verder worden uitgediept. Verandering en ontwikkeling gaan niet vanzelf, daarvoor is oefening nodig.

Trainingsdata 
19 oktober, 2-16 en 30 november, 14 december 2018

Tijden
van 14:00 tot 16:30 uur

Intake
Voorafgaand aan de Balanstraining vindt een intake plaats. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op jouw situatie en worden de voorkeuren en mogelijkheden afgestemd.

Kosten en vergoeding
De kosten van de Balanstraining bedragen € 390,- Vaak is een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk door je zorgverzekeraar. Meer informatie over vergoedingen is te vinden via de website Zorgwijzer: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/counseling

Individuele begeleiding
Gaat jouw voorkeur uit naar een individueel begeleidingstraject, dan is dat ook mogelijk. Gezondheidszorgcoach Hanneke Oonk kijkt dan samen met je welke op maat gerichte nazorg mogelijk en wenselijk is.